De mens achter de aanvraag staat altijd centraal

Ferdi Haartsen werkt sinds 2018 als Secretaris bij de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. “Deze Stichting heeft als wettelijke taak het bijhouden van de zwangerschappen die voortkomen uit kunstmatige bevruchtingen en de bijbehorende donorgegevens.

Beeld: ©CIBG

Sinds 2004 zijn donorgegevens opvraagbaar voor donorkinderen. Een deel van de informatie is alleen bij ons beschikbaar, waardoor we tot dusver al 10.000 verzoeken hebben ontvangen om donorgegevens uit de database.

Tussen Stichting en CIBG

Ferdi’s functie kent ook een tweede component: adviseur bij het CIBG. Het CIBG doet namelijk het secretariaat van de Stichting en regelt alle praktische zaken als ICT, beveiliging, personeel en communicatie.

“Enerzijds heb ik dus te maken met het bestuur van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Het bestuur van deze stichting is eindverantwoordelijk voor de afhandeling van de aanvragen van donorkinderen.  Hierin zitten deskundigen uit diverse disciplines, van een pedagoog en gynaecoloog tot een ethicus en een jurist. Anderzijds werk ik samen met zo’n tien CIBG-collega’s aan de praktische uitvoering van alles wat hierbij komt kijken.

Van huis uit ben ik pedagoog maar in deze functie heb ik te maken met allerlei disciplines. Het is continu schakelen tussen onze eigen afdeling, het bestuur van de Stichting, het Ministerie van VWS, maar ook met ondersteunende afdelingen zoals communicatie, juridische zaken en financiën, wat ik erg leuk vind. ICT vervult voor ons een heel belangrijke rol. Samen met de ICT-collega’s probeer ik de informatievoorziening en applicatie zo in te richten dat het recht doet aan de belangen en wensen van de betrokkenen. Ik vind het belangrijk dat de ICT-collega’s weten voor wie ze het doen, wanneer ze het systeem doorontwikkelen."

Identiteit als puzzel

“Het is altijd bijzonder als een donorkind zich meldt. Die persoon wil de eigen identiteit beter leren begrijpen. We zorgen dat deze aanvrager in dit traject goed wordt begeleid door ons en na afloop door Fiom. Gaat het om kunstmatige bevruchtingen vanaf 2004, dan informeren wij een donor dat wij het voornemen hebben om zijn gegevens te delen. Stel dat een donor zwaarwegende belangen ziet om zijn identiteit niet te delen, dan moeten wij ook dat verzoek beoordelen.
Met kunstmatige bevruchtingen van voor 2004 ligt het anders. De donor moet dan toestemming geven om zijn gegevens te delen en kan dus ook weigeren. Van voor 2004 ligt niet alles vast, in die gevallen moeten we actief op zoek naar donorgegevens bij de klinieken. Soms is het net een puzzel.”

Werken volgens de menselijke maat

“Het CIBG zit als uitvoeringsorganisatie dicht op de mensen die de aanvraag doen. Daarom zie je direct het effect van de beslissingen die we met elkaar nemen. Is bijvoorbeeld een brief aan het donorkind niet goed of niet duidelijk, dan hoor je dat meteen. En dat koppel ik weer terug aan de betrokken collega’s, zodat we het volgende keer beter kunnen doen. Het directe contact met de betrokkenen, dat vind ik geweldig. Vaak is de werkelijkheid complexer dan ons proces toelaat, waardoor we unieke oplossingen moeten bedenken die recht doen aan de onderliggende vragen van betrokkenen. Dat doen we dan ook. De mens achter de aanvraag staat centraal.”

Wat voor mensen passen binnen het CIBG?

“Wat je ook doet binnen het CIBG, je werkt altijd aan een dienst die de Nederlandse samenleving nodig heeft. Als je je expertise in je eigen vak voor dat maatschappelijke belang wilt inzetten, pas je hier goed.”

Wat kan het CIBG jou bieden?

Het CIBG heeft uiteenlopende vacatures.

Meer lezen?

Bekijk ook de verhalen van andere CIBG medewerkers.